Be still and know that I am God

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 13:20

Psalm 46:11

Laat deze tekst eens even op je inwerken 'Wees stil en weet dat ik God ben'. Psalm 46:11

Afgelopen week kreeg ik na een Tikva les van een deelneemster dit houten kruis met de tekst die ook op mijn website staat. Een pakkende tekst om echt eens bij stil te staan bij de betekenis hiervan. In de HSV staat als kanttekening  dat deze psalm geschreven is als een lied dat Sion bezingt als de bijzondere stad waaraan God Zich heeft verplicht en waardoor Hij de wereld zal zegenen. Het is een krachtig lied waarin God beschreven wordt als toevlucht en kracht, als De Aanwezige. Hoe is dit voor jou persoonlijk van toepassing? Lukt het jou om echt stil te worden en je gedachten tot rust te brengen en te geloven dat God aanwezig is? Als ik naar mezelf kijk, dan vraagt dit nog wel wat aandacht, stil zijn en er op vertrouwen dat God er is in alle facetten van mijn leven. Echt stil zijn, is niet zo mijn sterkste kant. Vaak denk ik van alles en regisseer ik het liefst alles zelf en voor ik het weet, ben ik alweer bezig met allerlei taken die nog moeten gebeuren of wat ik nog wil gaan doen. Maar wat als ik nu eens stil word en nadenk dat God zegt 'Ik ben'? Wat is het een heerlijke wetenschap om te weten dat God er altijd is, dat Hij zorgt en mij de weg wijst die goed is voor mijn leven. Hoe weet ik dat? Door de Bijbel te lezen, hierover na te denken en te bidden en te geloven dat het waar is wat God zegt. 

Door Tikva leer ik om stil te staan bij dit moment. Dit begint al tijdens de voorbereiding van een les, door bewust na te denken over de Bijbelteksten die ik ga gebruiken. Want Tikva is naast bezig zijn met het ontspannen en stretchen van je lichaam (want door te stretchen word je lichaam flexibeler en beweeglijker), ook gericht op Bijbelteksten die je leren om niet alleen bij jezelf stil te staan, maar ook om stil te staan bij welke woorden van hoop, verwachting en vertrouwen in de Bijbel beschreven staan. Hierdoor kom je niet alleen lichamelijk tot rust, maar ook geestelijk. Even geen dingen die moeten of prikkels die afleiding geven, maar een bewust moment van rust, ontspanning en positiviteit. 

'Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart: en u zult rust vinden voor uw ziel. Want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.' Math. 11;28-30

Over deze laatste Bijbeltekst wijd ik misschien nog eens een volgende blog.